Prevence proti rakovině

Česnek je spolu s cibulí při dlouhodobém užívání prevencí proti rakovině všeho druhu. Dokládá to nedávno zveřejněná revize osmi na sobě nezávislých lékařských výzkumů týmů z Itálie a Švýcarska, během kterých vyšlo najevo, že lidé pokročilého věku, kteří užívali během celého života dostatečné množství česneku a cibule, jen velmi zřídka onemocněli jakýmkoliv z typů rakoviny, především se jim vyhnulo nádorové onemocnění tlustého střeva, vaječníků a hrtanu.

„Víme z několika čínských studií, že lidé užívající velké množství česneku a cibule mají nižší riziko onemocnění rakovinou. Nevěděli jsme dosud, zda jsou závěry těchto výzkumů aplikovatelné na západní společnost. Ale zdá se, že ano. Jen ještě přesně nemůžeme říct, že skutečně prospívají jen cibule a česnek jako takové. Možná lidé konzumující tyto dva druhy zeleniny mají jídelníček bohatý na další protirakovinné látky,“ tvrdí profesorka Carlotta Galeoneová z milánského Farmaceutického institutu Maria Negriho.

Laboratorní testy na tkáních a zvířatech prokázaly, že právě výtažky z cibule a česneku mohou zabránit vzniku nádorových buněk, jejich růstu, množení a dokonce i šíření dále do těla. (Podle serveru Novinky.cz)