Česnekové výhonky

Návod na skladování česnekových výhonků.

Česnekové výhonky, které jdou na svět, uřízeneme, pacibulky odlomíme a dáme do misky. Lodyhu nakrájíme na 2-3 cm dlouhé kousky, dáme do sklenic, zalejeme skladkokyselým lákem, zavíčkujeme a sterilujeme jako zeleninu. Používá se do receptů z čínské kuchyně.

Česnekové pacibulky a zbytek lodyh umeleme na masovém strojku a tímto naplníme malé zavařovací skleničky, nejlépe od dětské výživy. Do naplněných skleniček přidáme 1 lžíci převařené vody (může být i teplá), zavíčkujeme a sterilujeme 25 minut při 80 °C.

Používáme pod maso při pečení a dušení, do mletých mas, do nádivek a do polévek. Většina záhradkářů tyto česnekové výhonky odstraní a vyhodí. Do květu a tím i budoucího plodu jde z rostliny síla a velké množství extraktů, je tedy škoda těchto částí nevyužít.