Česneková polévka

Tradiční česká česnenková polévka, nebo také česnečka, patří k takovému rodinnému stříbru české gastronomie. Existuje kolem ní dokonce několik fanklubů, jako třeba tento na Facebooku. Zde přinášíme klasický recept na přípravu této tradiční české polévky.

K přípravě klasické česnečky potřebujeme: 1,5 l vody, 200 g středních brambor, 4-7 stroužků česneku, špetka majoránky (může se nahradit pažitkou), sůl, pepř, drcený kmín, 1 lžíci sádla nebo másla, osmažený chleba nakrájený na kostičky, dále možno také přidat půl kostky bujonu nebo masový vývar

Oloupané brambory rozkrájíme na středně velké kostičky a dáme je vařit do vody, osolené špetkou soli. Dále pak přidáme utřený česnek s majoránkou (případně pažitkou, kterou můžeme majoránku nahradit), kmín a pepř. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Kdo chce, může k dochucení použít bujon, optimální je tak půl kostky. K dalšímu dochucení se dá pak použít nakrájená šunka nebo nastrouhaný sýr.

Zatímco se polévka vaří, nakrájíme chléb na kostičky a opečeme jej na sádle nebo jiném omastku. Kostičky opečeného chleba přidáme do polévky až těsně před servírováním. Polévku můžeme oživit čerstvou zelenou petrželkou.

Neváhejte a podělte se s námi o vaše tipy pro vaření česnečky v komentářích pod článkem.